1974

1974: Hooley kommer, Hooley går

Bildet bak f.v: Joseph Hooley, Stål Bjerkly, Bertil Stranden, Erik Brakstad, Odd Ivar Moen, Jan Magne Lønsethagen, LKolbjørn Sylthe, Torleif Bergsås, Odd Berg, Tore Hagh, Ole Bjørn Kavli, Svein Kanestrøm, Torkild Brakstad, Johan Sandøy (oppmann). Foran f.v: Knut Bjørnå, Bernt Roald, Jan Fuglset, Arild Haukaas, Einar Sekkeseter, Bjørnar Oshaug, Harry Hestad og Stein Olav Hestad. 

Formann: Jon Hoem
Nestformann: Hans Vestneshagen
Kasserer: Øivind Ohr
SekretærLars E. Frisvold
Oppmann: Johan Sandøy
Juniorformann: Leif Sylte
1.varamann: Gunnar Hagbø
2.varamann: Bjørn Hammerø

En gammel MFK'er var oppmann dette året, men treneren var ny. Engelskmannen Joseph Hooley ble ansatt, og han skulle ha alt å si når det gjaldt trening og laguttak.

Fram mot jul i 1973, før Hooley kom, foregikk treningen som five-a-side i Idrettens Hus. Denne treningen ble avsluttet med en turnering mellom MFK, Træff,Ålesund og KFK.

7.januar ankom Joseph Hooley, og det ble trening fire dager i uken.

Spillerstallen så slik ut: Kolbjørn Sylte, Torleif Bergsås, Bernt Roald, Einar Sekkeseter, Torkild Brakstad, Svein Kanestrøm, Bertil Stranden (ny), Arild Haukaas (ny), Ole Bjørn Kavli (ny), Kjell Westerdal (ny), Tore HaghKnut BjørnåBjørner Oshaug, Odd Berg, Stein Olav Hestad, Jan Fuglset, Harry Hestad, Jan Lønsethagen (ny,ex Træff) Odd Ivar Moen (ny,ex Fræna), Stål Bjørkly(Bergen) og Erik Brakstad (Halden).

Hooley med tommelen opp for MFK

TRENINGSKAMPER

13.januar begynte treningskampene, og utover våren gikk det slik med MFK:

13/1Clausenengen-MFK0-1
20/1Ålesund-MFK1-5
3/2Sunndal-MFK0-2
24/2MFK-Åndalsnes9-0
7/3MFK-Langevåg3-1
24/3Clausenengen-MFK2-3
31/3MFK-Strømsgodset1-0
7/4MFK-Mo IL2-1
15/4Viking-MFK1-0
19/4MFK-Steinkjer1-1

HARRY HESTAD IMPONERER

Første seriekamp var hjemmekamp mot Raufoss, og den endte med seier 2-1 til MFK. Dagbladet var imponert over Harry Hestad, og minte landslags-UK om at moldenseren burde være klar i neste landskamp:Foruten å være matchvinner, var han hele kampen et mareritt for et ynkelig Raufoss-forsvar. Det er ingen norsk 1.divisjonsspiller som har samme hurtighet som den 29 år gamle disponenten som i går spilte sin 278.kamp i Molde-trøya.

6-1 til MFK ville gitt et riktig bilde av det som skjedde ute på banen.

Harry Hestad og Odd Berg laget MFKs første to mål i 1.divisjon.

TRAMPEKLAPP I BERGEN - FOR MFK!

Å møte Raudoss i Molde var en ting, noe helt annet var det å møte Brann i Bergen med 13.500 tilskuere på plass. 6.mai slo MFK til, vant 4-0 og fikk trampeklapp av Bergenspublikumet. Verdens Gang slo fast at "skuddene gjør Molde livsfarlig!"

I denne kampen var det fire forskjellige målscorere: Tore Hagh, Stein Olav Hestad, Harry Hestad og Odd Berg. Problemet for de andre lagene var nå hvilke skyttere de skulle markere!

Etter den første seriekampen hadde Dagbladet anbefalt Harry Hestad på landslaget. Men det tok ikke landslagssjefen hensyn til.

Etter kampen i Bergen var det 13.500 tilskuere som hadde grunngitt spørsmål til landslagssjef Curtis: Hva galt har Harry Hestad gjort som bare er reserve på landslaget? Sammen med sine lagkamerater leverte han topp innsats, og nykomlingene tronet nå på toppen av tabellen.

Gutta fikk kjørt seg. Joseph presenterer Stein Olav Hestad, Knut Bjørnå og Tore Hagh

SEIER PÅ HJEMMEBANE

Hjemmekampen mot Mjøndalen i Molde 12.mai ga også full uttelling for de blå-hvite. Denne gangen ble det "bare" 2-0 i sesongens dårligste kamp. Torkild Brakstad var banens beste, og MFK-målene ble laget av Harry Hestad og Odd Berg. 5700 tilskuere fikk se MFK ta full pott selv på en dårlig dag.

Trener Hooley var ikke akkurat beskjeden da han gikk ut og snakket om neste kamp, mot Rosenborg:-På Lerkendal skal vi knuse hjemmelaget, spille trønderne ut etter alle kunstens regler. 2-0 skal vi vinne. Rosenborg er en typisk representant for gårsdagens fotball, vi er dagens. Og best!

Ved siden av Torkild Brakstad fikk også Torleif Bergsås og Tore Hagh god karakter fra pressen. Stein Olav Hestad var tydelig sliten etter landslagets kamp mot presselandslaget.

HELBOM AV HOOLEY

Joseph Hooley hadde dessverre feil i sine forutsigelser om utfallet av kampen mellom Rosenborg og MFK Med en strålende opplagt Odd Iversen på laget kunne trønderne notere hjemmeseier 2-1. VG slo fast at hjemmeseieren nok var fortjent, men MFK var snytt for et straffespark og ett poeng. I det 89.minutt var det rene kanonaden mot RBK-målet, og Einar Sekkeseter smelte til med en kanon fra kort hold. Eirik Meirik reddet med hendene, men dommeren blåste ikke for straffe.

MFKs mål kom på en herlig heading av Odd Berg. Den antatt verste bortekampen var over for MFK.

Viking hadde nå inntatt tabelltoppen:

Viking43 1 04-07
Strømsgodset42 2 08-16
Molde43 0 19-36
Rosenborg42 2 06-26
Brann42 1 18-65
Hamkam31 1 13-23
Start31 1 12-23
Vålerengen31 0 23-52
Skeid31 0 22-42
Mjøndalen31 0 33-72
Raufoss30 0 31-80
Sarpsborg30 0 32-110

-HA DET, SA HOOLEY..

19.mai gikk 5000 nedbrutte tilskuere hjem fra Molde Stadion. Skeid hadde slått hjemmefavorittene 1-0. Skeid tok kommandoen fra start og tok ledelsen allerede etter 18 minutter. Publikum ventet nå på en rask utligning, men første omgang gikk uten en eneste åpen Moldesjanse. I andre omgang våknet MFK-spillerne og gikk mer offensivt til verks. 16 minutter ut i omgangen fikk dommer Reidar Bjørnestad både publikum og MFK-spillerne i harnisk da han annullerte en scoring. Det var Torkild Brakstad som satte pannebrasken til et nydelig Harry Hestad-innlegg fra dødlinjen. -Offside, sa den svartkledde. Ifølge Oslo-pressen var han ikke hjemmedommer, men han var langt bedre enn publikum ville ha det til!

Etter denne kampen forlot Joseph Hooley MFK og Norge, og Torkild Brakstad, Jan Fuglset og Harry Hestad tok over treningen.

POENGDELING PÅ HAMAR

Første kamp etter Hooleys farvel gikk 26.mai mot Ham-Kam på Briskebyen Stadion. 4313 tilskuere fikk se de to lagene dele poeng etter 1-1. Harry Hestad lovet at noe av det første de skulle konsentrere seg om, var det ineffektive spillet. Det kunne trenges, for "landets farligste løperrekke" hadde to scoringer på de siste tre kampene. Skytterkongen i toppserien 1972 og skytterkongen i 2.divisjon i 1973, Jan Fuglset, hadde ennå til gode å score i årets sesong.

Odd Berg laget MFKs utligningsmål Bjørner Oshaug spilte 15 minutter for en Stein Olav Hestad som var sliten etter tur med landslaget til Øst-Tyskland.

Osloavisene hadde sin "børs", og slik ble Molde-spillerne vurdert etter kampen på Hamar:

Toreleif Bergsås5
Bernt Roald3
Torkild Brakstad6
Einar Sekkeseter5
Svein Kanestrøm5
Stein Olav Hestad4
Knut Bjørnå5
Tore Hagh5
Odd Berg6
Jan Fuglset5
Harry Hestad6

Helgas kamper:

HamKam-MFK1-1
Mjøndalen-Strømsgodset1-0
Raufoss-Brann0-1
Start-Viking0-0

Mandagskamper:Rosenborg-Vålerengen og Skeid-Sarpsborg.

Tabellen:

Viking64 0 26-010
Strømsgodset63 2 110-38
Brann63 2 111-88
Molde63 1 210-57
Start62 3 16-47
Rosenborg52 2 17-46
Skeid53 0 25-56
Ham-Kam61 2 35-74
Sarpsborg52 0 37-114
Mjøndalen62 0 44-104
Vålerengen51 1 34-83
Raufoss60 1 51-121

MOLDE KOM TILBAKE DA MOTGANGEN VAR STØRST.

Dette var Dagbladets overskrift på referatet fra kampen mellom MFK og Start.

-3.juni ble sørlendingene spilt trill rundt, og seieren kunne gjerne ha vært større. Disse ordene kom fra oppmannen i MFK etter at laget hans hadde slått Start 3-0 foran 4000 tilskuere på Molde Stadion. Odd Berg laget to av målene, og det tredje ble satt inn av Torkild Brakstad. Banens beste? Den tittelen måtte deles mellom Jan Fuglset og Harry Hestad..

Nå var vel ikke oppmannen den mest nøytrale mannen på tribunen. Men han fikk støtte av Dagbladets utsendte som mente at om MFK fortsatte på samme måte, ville de ende blant de tre beste i serien. Mer betenkelig var det at samme journalist spådde kaos på vegene når Vålerenga kom på besøk uken etter.

Oslo-pressen var imponert over spillegleden da MFK lekte med sine motstandere.- Molde var faktisk nærmere 10-0 enn kristiansanderne var utlikning, skrev Dagbladet.

En triumf for de lokale trenerne, og savnet av Joseph Hooley var ikke merkbart.

Ingen visste hvor han holdt til nå, men hans frue ringte til Molde for å sjekke hvordan det gikk i den forrige kampen. Det gikk rykter i Molde om at den temperamentsfulle briten skulle til USA eller Australia som trener.

SÅ SCORET JAN FUGLSET

16.juni fikk MFK med seg ett poeng fra Drammen etter å ha spilt 2-2 mot Strømsgodset. Jan Fuglset hadde ikke scoret i årets seriekamper, men denne dagen tok han sitt monn igjen. Mot Strømsgodset satte han inn to nydelige mål.

Alle MFK-spissene hadde nå vist at de kunne lage mål, og det var en svært så lykkelig Jan Fuglset som kunne slå fast at nå var måltørken over. Erik Brakstad og Bjørner Oshaug kom inn som reserver for henholdsvis Einar Sekkeseter og Tore Hagh.

VG-børsen ble slik:

Torleif Bergsås6
Bernt Roald4
Torkild Brakstad5
Erik Brakstad5
Svein Kanestrøm5
Stein Olav Hestad4
Knut Bjørnå4
Tore Hagh4
Jan Fuglset7
Odd Berg5
Harry Hestad6
 

 

INGEN MÅL FORAN 11.500 TILSKUERE

Det ble poengdeling også i kampen mellom MFK og Viking i Stavanger.

Kampen gikk 10.juni og samlet hele 11.500 tilskuere. Denne gangen var pressen ikke så overbegeistret for noen av lagene, og Viking-trener Stuart Williams var bekymret over at det ikke var mulig å lære spillerne å lage mål. Når heller ikke moldenserne greidde å score, ja, så ble det 0-0. Knut Bjørnå var Moldes beste i en kjedelig kamp der Viking var et hakk bedre enn sine gjester.

KATTENS LEK MED MUSEN

23.juni kunne de blåhvite igjen vise sine kunster på hjemmebane. Jan Fuglset hadde funnet formen, og da var det ikke enkelt å være Sarpsborgkeeper. MFK vant til slutt 5-1, og Jan stod for to av scoringene. Han og Harry Hestad rullet opp sarpeforsvaret gang på gang, og MFK-oppmannen hadde rett da han kalte dette kattens lek med musen. Hele løperrekken spilte godt, og bak på banen ryddet Einar Sekkeseter opp. Sommerferien stod for døren, og MFK-spillerne kunne sole seg på tabelltoppen.

Tabellen etter vårkampene:

Molde115 4 221-914
Start115 4 219-914
Brann105 4 117-914
Strømsgodset105 3 218-813
Viking104 5 16-113
Skeid106 1 313-1013
Vålerengen103 3 411-119
Mjøndalen114 1 614-179
Rosenborg113 3 510-189
Ham-Kam102 4 48-118
Sarpsborg113 2 611-238
Raufoss110 2 94-272

KNAPP SEIER PÅ RAUFOSS

Høstsesongen begynte med en tempoløs bortekamp mot Raufoss 28.juli. Seier ble det imidlertid for MFK-guttene med 1-0.

ETT MÅL, OG TABELLTOPPEN GJENEROBRES

Det knyttet seg atskillig større interesse til den neste kampen, oppgjør i Molde mellom MFK og Brann. Bergenserne hadde tatt over tabelltoppen etter høstens første kamp. Kampen gikk 4.august, og ingen av lagene levde opp til det man kunne forvente av toppene på tabellen i 1.divisjon. Et Bergen-lag uten selvtillit spilte defensivt mot Norges beste løperrekke. Brann-spillerne fulgte trener Bill Elliots pålegg da de entret banen i Molde:-Easy,easy!

Jan Fuglset la en ypperlig corner, og Odd Berg satte inn kampens eneste mål. Med det inntok MFK igjen tabelltoppen.

Trener Harry Hestad var ikke fornøyd med spillet, men resultatet gledet ham og han spøkte med pressen:-Nå skal vi sende telegram til vår eks-trener Hooley og fortelle at vi er på toppen av tabellen.

Sportsjournalistene utropte etter denne kampen MFK som favoritter til seriegullet.

DEN NORSKE GERT MULLER

 

Neste seriekamp for de blå-hvite gikk på Nedre Eiker, og laget sørget for å beholde plassen på tabelltoppen ved å slå Mjøndalen 2-0 11.august. Seriens toppscorer, Odd Berg, besørget begge målene. VG mente han var på veg til å bli Norges Gert Muller, vesttyskeren som Odd lignet til forveksling på banen .

-Han har samme vaggende stil, samme evne til å la ballen suges mot mål, samme gode evner i hodeduellene, skrev VG etter Odds to scoringer.

Den norske Gert Muller går forsiktigere ut og berømmer sine kolleger Jan Fuglset og Harry Hestad. Unge Berg var tatt ut til U-landslaget mot Finland noen dager senere. Fra før hadde Odd en omgang på Presselandslaget, og han kom inn i U-kampen mot Nederland i juni. Nå ville VG ha Odd inn fra start i U-landskampen. Avisen undret seg også på hvorfor Jan Fuglset ikke var å finne på landslaget. Han var nemlig banens beste på Nedre Eiker.

Tabellen så hyggelig ut:

Molde148 4 225-920
Start147 4 327-1418
Viking146 6 218-618
Brann136 5 222-1317
Strømsgodset147 3 425-1717
Skeid147 3 419-1417
Vålerengen136 3 419-1316
Mjøndalen145 1 821-2311
Rosenborg134 3 613-2211
Hamarkam143 4 713-2510
Sarpsborg133 2 812-278
Raufoss140 2 124-352

AVVENTENDE TAUSHET

Så var det tid for revansje mot Rosenborg. 21.august kom trønderne til Molde, og MFK-spillerne ønsket å si takk for sist! Og for første gang i en obligatorisk kamp maktet de blå-hvite å slå Rosenborg. MFK fryktet Rosenborg, og hjemmepublikumet var spente. Vanligvis jublet tilskuerne når MFK entret banen. Denne dagen var det avventende taushet på Molde Stadion.

Harry Hestad sørget for at nervene ble løst opp ved sin scoring etter 21 minutters spill. Rosenborg utlignet, men så sørget Stein Olav Hestad for MFK-scoring nr.2.

Og VG skrev:-Og var det ikke typisk at denne historiske triumfen skulle bli en seier for de to Hestad-brødrene. Navnet som mest av alt blir knyttet til Moldes oppmarsj.

Mannen alle fryktet, Odd Iversen, satt på benken fra start. Men 25 minutter før slutt kom han inn, og det merket man godt på Molde-laget. Ikke rart at de hadde respekt for mannen, og det var bare så vidt han ikke utlignet.

-Merkelig at vi aldri får tak på den karen,sa Harry, alt gikk jo så bra. Og så skal en reserve kunne paralysere oss i den grad.

TRAMPEKLAPP PÅ ULLEVÅL

27.august fikk MFK trampeklapp på Ullevål da de slo Skeid 2-0. Den gamle fotballstorheten Ragnar Larsen skrev i sitt referat:-Hurtigere enn dette tror vi ikke en norsk seriekamp kan spilles.

Larsen roser Moldes lange og presise pasninger og lagets evne til å spille offensivt. Spillerne hoppet over de trange pasningene på midtbanen for å komme raskest mulig fram til motstandernes mål

Larsen fortsatte: Molde er ikke et lag av verdensklasse, men det har oppfattet det vesentlige ved fotballspillet.

Den gamle Italiaproffen roste Jan Fuglset og Harry Hestad, og han var også begeistret for broder Stein Olav. Om Bjørner Oshaug sa Larsen at han viste en teknikk som til tider var rent imponerende. Odd Berg ble heller ikke glemt..

Ragnar Larsen avsluttet sitt referat på denne måten: -Ennå er ikke Molde seriemester, kanskje blir det et annet lag til slutt. Men hvis det skulle bli Molde vil vi applaudere. Og applausen får bare en retning: Til vilje om offensivt spill, og uviljen til " å beholde ballen i laget."

TRE MÅL PÅ JAN FUGLSET

Storseier ble det 1.september da HamKam kjempet for poeng i Molde. Hjemmelaget slo til med 5-0, og sikret seg fire poengs forsprang til Viking. Jan Fuglset scoret tre mål, og han nærmet seg nå toppscorer Odd Berg.

Jan var tatt ut som reserve i landskampen mot Nord-Irland tre dager senere. Han håpet at hans scoringsform ville bringe ham opp fra benken og inn på banen når Nord-Irland skulle slås.

ENSOMT UTEN JAN

8.september så 7259 tilskuere at MFK spilte 0-0 mot Start i Kristiansand i en svak kamp.

-Jamen er det blitt ensomt uten deg, Jan, sa hovedseriens toppscorer, Odd Berg, til seg selv og tenkte med gru på fire resterende kamper i serien uten Jan Fuglset ved sin side. Molde virket så ufarlig i dette oppgjøret at man nå for alvor begynte å frykte Viking i neste kamp. Harry Hestad følte også at laget manglet et ledd, og nå måtte MFK vise at laget også mestret motgang.

MER MOTGANG

Og motgangen fortsatte. Viking var så sterke som man fryktet, og de vant 2-0 på Molde Stadion. Nokså tidlig var det antydet at Vikings rutine ville bli avgjørende i gullkampen, og "vårlaget" Viking var nå blitt høstens lag. MFK manglet system og effektivitet fremover på banen. Men ennå var ikke håpet om seriegull oppgitt av de blå-hvite. Vålerengen burde være en overkommelig oppgave for moldenserne.

JULENISSER FRA MOLDE

-Gullstriden fortsetter. Molde-forsvaret VIF's julenisser!

Det var VG som brukte denne overskriften etter at Vålerengen hadde slått MFK 4-3 på Bislett 29.september.

Om denne viktige kampen skrev VG: -Til julaften hører nissen med gaver , og de manglet heller ikke. Molde-forsvaret var i det virkelig gavmilde hjørnet. Tre av Vålerengens scoringer kom etter sommel og rot i Molde-forsvaret.

Molde-lagets første møte med Bislett som førstedivisjonslag ble et mareritt.

MFK-oppmannen noterte i sin protokoll:-Her gav vi bort gullet. Vi spilte meget godt i angrep, men sløste bort en del. Vålerengen fikk mål hver gang de kom i nærheten av vårt mål.

SERIEGULLET GLAPP

6.oktober ga MFK fra seg et unødvendig poeng etter å ha ledet hele kampen. og det hjalp ikke noe at de blåhvite en uke senere vant 1-0 over Sarpsborg på bortebane. I denne kampen var Jan Fuglset og Harry Hestad banens beste, men det hjalp lite på humøret så lenge gullkampen var tapt.

-En nederlagets dag, sa Harry da moldenserne fikk melding om at Viking hadde tatt fra Molde seriegullet etter å ha spilt 0-0 mot Strømsgodset. Det gikk ikke lenge før spillerne hadde bestemt seg for å lære av feilene de hadde gjort og slå til neste sesong.

-Kjøp av nye spillere er ikke aktuelt, sa formann Jon Hoem til pressen og mente at spillermateriellet var godt nok.

-Nye spillere i stallen vil bare ødelegge, sa Harry Hestad.

Jan Fuglset kunne nå ta imot seriesølv for tredje gang, og han lovet at neste år skulle det bli gull. Det skulle ikke kjøpes nye spillere, men ny trener skulle klubben ha. Dansken Jack Johnsen var mannen som skulle hjelpe MFK mot gull, og han mente det bare var uflaks om fratok spillerne gullet dette året.

Følgende spillere fikk sølvmedaljer: Torleif Bergsås, Bernt Roald, Stål Bjørkly, Knut Bjørnå, Torkild Brakstad, Einar Sekkeseter, Stein Olav Hestad, Jan Fuglset, Odd Berg, Tore Hagh, Harry Hestad, Bjørner Oshaug, Svein Kanestrøm, Kjell Westerdal.

I cupen kom MFK dette året til kvartfinalen, der de tapte 1-2 mot Brann. Seiersmålet kom 10 sekunder før slutt!

Før dette cupkampene gått slik:

1.runde: 3-0 over Åndalsnes
2.runde: 3-0 over KFK
3.runde: 4-0 over Ørsta
4.runde: 2-1 over Nesset.

Det var ikke så rent billig å spille i 1.divisjon. Men MFK hadde et godt hjemmepublikum, så det ble også gode inntekter.

Årets overskudd:kr.45.228,03

 

1974. Birkeland
i 1974 tok disse spillerne solv. Bak f.v: Joseph Hooley, Jan Fuglset, Kjell Westerdal (ny), Harry Hestad, Erik Brakstad (Halden), Torleif Bergsås, Kolbjørn Sylthe, Bertil Stranden (ny), Jan Magne Lønsethagen (ny, eks-Træff), Odd Ivar Moen (ny, eks-Fræna), Bjørner Oshaug, Johan Sandøy (oppmann). Foran f.v.: Arild Haukaas (ny), Svein Kanestrøm, Knut Bjørnå, Odd Berg, Tore Hagh, Torkild Brakstad, Bernt Roald, Svein Olav Hestad, Ole Bjørn Kavli (ny), Einar Sekkeseter.Foto: Birkelnad
Annonse fra Eliteserien: