1940-1945
KRIGSÅRENE 1940-1945
Under krigen spiltes kamper på Våganebanen. Spillerne fra MFK, Træff og Veblungsnes var med. Dette bildet er trolig tatt i 1942. Bak f.v: Kåre Holen, G.Johansen, Thor Michelsen, G.Soma, Hans Dølvik, A.Andersen, Kåre Ukkelberg, R.Andersen, Ulf Møller, Rolf Andersen, Hans Fostervold, Hj.Andersen, Håkon Fostervold. Foran f.v: H.Tafjord, Ole Malmedal, H.Berghaug, Jan Indbjør, K.Svendsen, Johan Furseth, Jon Berg.
FOTBALLSPILL I SMUG (1940-44)
Den tyske okkupasjonen la en demper på alt idrettsliv. Under bombingen av byen mistet spillerne det meste av fotballutstyret sitt. På nyåret 1940 brant Eide-brygga, hvor MFK hadde mesteparten av sine eiendeler oppbevart. Alt som var der, strøk med, blant annet gikk tidligere forhandlingsprotokoller tapt. Da klubben hadde assurert, fikk man utbetalt av forsikringsselskapet Minerva kr. 345,73 i erstatning. Klubben forsøkte å hjelpe med bidrag til fotballstøvler til enkelte,men økonomien strakk ikke så langt som man kunne ønske. Høsten 1940 ble det proklamert idrettsstreik. På styremøte i 1941 besluttet klubbledelsen å yte kr. 50,- til Norsk Folkehjelp, til opprettelse av badstu til idrettsplassen. Det ble videre bestemt å gi kr. 50,- til en statueeller minnestein over Molde-gutten Flyverløytnant Fridtjof Aandal som falt for Norge i Nord-Norgeskrigen.
Oppmannen hadde følgende kommentar til 1941: - Sesongen preget av ingenting.
27.februar 1942 fikk alle medlemmene i MFK innkalling til generalforsamling, men bare formannen, viseformannen og sekretæren møtte. Styret besluttet da å stille sine plasser til disposisjon fra samme dag.
Det kunne se ut som om alt fotballspill var lagt på hylla, men det var det ikke. Spillerne drev med trening i smug. Ingen offisielle kamper ble spilt, og trass i løfter om store økonomiske bidrag, var det aldri tegn til svikt i klubbene i Molde. Det er vanskelig å få noen oversikt over det som skjedde på fotballfronten i krigsårene. Det var ikke noe organisert klubbarbeid, og treninger og kamper var improvisert og ble av forsiktighetsgrunner bare nedskrevet i "glemmeboken". Men fotballen rullet på avsidesliggende baner og bortgjemte steder. Trussel om bøter og fengselsstraff skremte ikke fotballinteresserte gutter. Det var ikke mulig å skaffe utstyr, og når baller og sko ble utslitt, måtte også smugtreningene avsluttes. I 1940 arrangerte Romsdal Fotballkrets for første gang en serie for juniorer. I denne serien deltok MFK, Træff og Olymp.
I et skriv i forbindelse med jubileet i 1946 heter det om de vanskelige krigsårene: - Den tyske okkupasjonen av landet la en demper på alt idrettsliv, og for vår klubb var stillingen særdeles vanskelig. Våre medlemmer hadde på det nærmeste mistet alt sitt utstyr under bombingen av byen, og slik som forholdene var, fant man å måtte bruke pengene til annet enn fotballutstyr. Imidlertid kom vi smått om senn i gang igjen og deltok i cupserien. Vi kom til 2nen runde hvor vi ble slått ut av Aalesund med 3-0. I første runde slo vi Træff 8-2. Av andre kamper var det lite. A-laget spilte noen få privatkamper, B-laget en pokalserie og juniorlaget noen få kamper. Sesongen var stor sett preget av usikkerhet og oppløsning, og utpå høsten ble idrettsstreiken proklamert, hvorved alt idrettsarbeid over hele landet ble nedlagt som protest mot nazifiseringsforsøket.
STYRET:
Formann: Bernhard Hestad Styremedlemmer: Angell Olsen, Sverre Brekken, Th. Tangen Olsen, Caspar Smith, Nils Nilsen.
MOLDEKAMERATENE
I juli 1944 begynte fotballen å rulle igjen for alvor. I Molde foregikk treningen nå på idrettsplassen, og flere klubber trente sammen. Resultatet av dette treningssamarbeidet ble "Moldekameratene". Dette laget spilte flere kamper, og allerede 23.juli ble det spilt kamp mot et sammensatt lag fra Åndalsnes og Veblungsnes. Det ble ifølge notater en "slitsom" kamp som endte 2-2.
I august var det fotballturnering på Vågane. Der stilte Veblungsnes, Molde-kameratene A og B og Åndalsnes. Åtte av Moldekameratene var fra MFK. I september 1944 møtte Moldekameratene "Jøssingfjord" fra Kristiansund og"Sturla" fra Svanvika.
1945 - MED BEKSØMSKO MOT KM
I mai 1945 ble det avholdt ekstraordinær generalforsamling i MFK med svært godt oppmøte. Thor Michelsen ble den første formannen etter krigen, og han gjorde et stort arbeid for klubben. Det var fortsatt mangel på utstyr, og private sko og beksømsko ble benyttet. På det første styremøtet etter krigen, kom Ragnvald Sele med forslag til det nye styret om anskaffelse av filmapparat for bedre belyse spillernes feil på banen på en bedre måte enn det hadde vært gjort før. Det ble også bestemt av renhold av klubblokalet skulle overlates til "villige medlemmer". I oppmannsprotokollen finner vi følgende vedtak: "Utlån av våre drakter til en kamp mellom russere og polakker ble vedtatt".
Av forskjellige grunner var det ikke lett å få fullt lag til kampene. Men sportslig ble det et godt år for Molde med kretsmesterskap for både A-lag, B-lag og juniorlag. På juniorlaget var det spillere om senere skulle bli kjente A-lagsspillere: Sigurd Moe, Arne Legernes, Kåre Elvsås, Johs.Leine, Kjell Karlsen, Oddvar Westad, Kjell Sandberg, Arne Thoresen, Per Meringdal, Odd Legernes, Monrad Lange, Erling Ukkelberg, Ivar Årø, Bjørn Thorvaldsen, Arne Hemnes, Kåre Ukkelberg, Ole Rødseth og Per Aunan. Dette året ble det for første gang valgt junioroppmann, og den første som hadde dette vervet, var Mikal Fosseide.
Bak A-lagets kretsmesterskap lå solide seire over Aalesund, Nordlandet og Træff. Thor Michelsen hadde ansvaret for treningen av A-laget, og treningen begynte i mai. Mikal Fosseide hadde ansvaret for gutter og juniorer. 30.august var det "best i byen-kamp" mellom Molde og Træff. Molde vant 8-0 med følgende lag: Johan Furseth, Asbjørn Holst, Jan Indbjør, Ole Silseth, Ulf Møller, Jon Berg, Odd Legernes, Thor Michelsen, Ivar Melsæther, Kåre Holen og Henry Andersen.
STYRET:
Formann: Thor Michelsen. Styremedlemmer: Einar Larsen, Sverre Brekken, Alf Strande, Rolf Høgseth.