
Dette er våre planer for nytt treningsanlegg!
Klubben planlegger et nytt, moderne treningsanlegg på Lubbenes/Retiro-området.
Molde Fotballklubb er en sentral kraft i Romsdalsregionen – sportslig, sosialt og økonomisk. For å sikre videre utvikling, konkurransekraft og bærekraft, planlegger klubben nå et nytt, moderne treningsanlegg på Lubbenes/Retiro-området. Anlegget vil komme hele regionen til gode. Det kalles inn til pressekonferanse kl. 12:30. Pressekonferansen vises hos Romsdals Budstikke.
Slik skal det se ut











Behov for nytt treningsanlegg
Molde Fotballklubb er ikke bare en klubb – det er en institusjon, og en kilde til stolthet og samhold i Romsdalsregionen. Gjennom flere tiår har klubben skapt magiske øyeblikk på banen, utviklet noen av landets beste fotballspillere og vært en sterk drivkraft i lokalsamfunnet. Men for å opprettholde denne posisjonen, må vi satse. Vi må investere i fremtiden – gjennom et toppmoderne treningsanlegg som setter Molde FK i førersetet for utvikling, talentutvikling og bærekraft.
Visjonen for vårt nye treningsanlegg er at det skal være mer enn bare et sted for trening. Det skal være en katalysator for vekst, og et samlingspunkt for hele klubben. Det gjelder helt fra våre mange unge jenter og gutter som knyter på seg skoene for sin første treningsøkt, via satsende og drømmende ungdommer i akademiene til våre aller beste menn og kvinner. Vi ønsker et anlegg og arenaer hvor unge talenter kan drømme stort. Dette er ikke bare et prosjekt for Molde FK – det er en investering i fremtidens fotball, engasjement, entusiasme og vår felles regionale identitet.
Gave til byen - bydelsutvikling på historisk grunn
Molde Fotballklubb og vår eier ønsker å gi en betydelig gave til Molde og vår felles Molde-identitet. Slik gjorde vi det med Aker Stadion i 1997 og slik har familien Røkke gjort det med Prosjekt Tilhørighet siden 2006. Totalt har rundt 200 millioner kroner kommet lag og frivillige organisasjoner i Romsdalsregionen til gode i løpet av denne perioden. Og slik ønsker vi også at det skal gjøres i fremtiden gjennom et godt samarbeid mellom klubb, by og omland.
Dette ligger til grunn for planene vi nå legger frem for hele Lubbenes/Retiro-området. Vi vet at dette er et historisk område som betyr mye for mange. Vi går derfor inn denne prosessen med stor respekt og grundighet. Ingen valg og avgjørelser er tilfeldige, og vi har forsøkt å ivareta ulike interesser på best mulig måte. Vi har tatt hensyn til nærområdet, nærliggende bebyggelse og den historiske identiteten.
Vårt mål er å videreutvikle og forbedre området på en respektfull og nennsom måte. Vi ønsker å bygge et fotballanlegg for topp og bredde, men samtidig ønsker vi å bidra til bydelsutvikling på Lubbenes/Retiro og til å bevare en viktig eiendom. Det handler også om at vi gjennom etablering av en ny stiftelse påtar oss et ansvar og en forpliktelse for å bidra til å videreutvikle byen og historien vår. En stor del av denne forpliktelsen handler om å restaurere de historiske byggene som forfaller ytterligere for hvert år som går.
Det skisserte prosjektet har en kostnadsramme på i størrelsesorden 400 millioner kroner.
Vi ønsker å sette Villa Retiro, parken tilbake til historisk nivå gjennom betydelig opprustning. Vi har gjort grep for å begrense arealet som kreves av dagens skog for å realisere prosjektet. Samtidig vil vi videreutvikle området for å gi gode rammer for friluftsliv, organisert frivillighet og for Molde FK som toppklubb i Skandinavia. Hovedhuset, som gjennom våre planer blir totalrenovert, er eksempelvis tenkt å stilles til rådighet for frivilligheten i Molde og omegn. Og hele Retiro-eiendommen skal knyttes sammen med friluftsområdet langs sjøkanten, slik at dette blir et nytt og helhetlig tilbud til befolkningen i vårt område. Stier og veier vil blant annet tilrettelegges for rullestolbrukere. Oppgraderingene og videreutviklingen av området vil være en sterk driver for at enda flere vil å benytte dette friluftsområdet i fremtiden. Vi ser for oss felles møteplasser og rekreasjonsområder som kan benyttes på tvers av generasjoner.
Vi ønsker å ta vare på og forsterke historien og identiteten til byen. Dette er også et bidrag til å ta vare på de historiske villaene langs Retirostranda, som viste klippfisk-rikdommen. Retirostranda ble senere videreutviklet av Molde kommune med nytt badeanlegg. Berg Jacobsen Gruppen har tatt ansvar for å ta vare på Nøisomhed. Slik Molde kommune har gjort med gamle Rådstua, og fengslet plassert i en moderne Kulturskole i bygninger som allerede har vært her i over 160 år. Slik også Møller-familien har ivaretatt Moldegård.
Historisk kvinnesatsing – vi vil, og vi skal
Molde FK er både en topp- og breddeklubb. I tillegg til topplagene for begge kjønn, har klubben cirka 65 breddelag som skal trene og spille kamper gjennom hele året. Totalt utøver 850 spillere sin idrett gjennom klubben vår.
Molde FKs kvinnelag spiller i 1. divisjon i 2025, og har klare ambisjoner om å rykke opp og etablere seg i Toppserien. Herrenes A-lag er godt etablert i Eliteserien. Under A-lagene for begge kjønn, som er enten hel- eller delprofesjonelle, har Molde FK rekrutt-/akademilag som driver med talentutvikling med høy kvalitet tilnærmet daglig – året rundt.
Vi er stolte over å ha et A-lag for kvinner som spiller i nest høyeste divisjon i Norge. Vi ønsker i enda større grad å legge til rette for at kvinnene våre får de fasilitetene de fortjener. Internasjonalt er fotballen i en rivende utvikling, og kvinnefotballen har aldri hatt større vekst eller oppmerksomhet enn nå.
Vår ambisjon er å bli en toppklubb også på kvinnesiden. For å oppnå dette må klubben legge til rette for et treningsmiljø som tiltrekker seg de beste spillerne og trenerne. Dette gjør de i Trondheim, Bodø, Bergen og Oslo – det gjør vi nå også i Molde. Internasjonalt har klubber som Chelsea, Barcelona og Lyon vist at investering i kvinnefotball gir sportslig og økonomisk suksess. Dette er en mulighet vi i Molde FK veldig gjerne griper, for å sikre en bærekraftig og fremtidsrettet klubb for de neste 30 årene.
For Molde FK er det avgjørende å gjøre alt vi kan for at kvinnene våre kan konkurrere med de beste, og bidra til økt rekruttering og talentutvikling:
- Fullverdige treningsfasiliteter på lik linje med herrelaget, inkludert tilgang til natur- og kunstgressbaner av høy kvalitet.
- Moderne garderober og restitusjonsområder, tilpasset spesifikke behov for våre kvinnelige spillere.
- Dedikert medisinsk støtte med fysioterapeuter og spesialister på kvinnehelse for å forebygge og behandle skader.
- Analyse- og treningsverktøy som gir like gode utviklingsmuligheter for kvinner som menn.
- Profesjonalisering av administrasjon og støtteapparat for å skape en likeverdig satsing på kvinnefotballen.
- Eget akademi for jenter, hvor unge talenter kan utvikle seg under optimale forhold, og at dette skjer her hjemme i Molde.
Gjennom flere år har regionen vår utviklet noen av Norges beste kvinnelige spillere, som har tatt steg inn på landslag. Disse har vært nødt til å søke seg ut i tidlig alder for å oppnå de sportslige ambisjonene de søker. Vi i Molde FK ønsker å snu denne trenden. Denne satsingen er forankret fra våre supportere via klubben til vår eier. Og vår generalsponsor Sparebanken Møre har også lagt en historisk god sponsoravtale med dette som basis. Nå skal, og vil vi løfte kvinnesatsingen til toppen i Norge.
Hvorfor et nytt treningsanlegg er kritisk for videre utvikling?
For oss i Molde FK er dagens fasiliteter på Aker stadion sprengt. Det holder oss tilbake i videreutviklingen av klubben. Vi konkurrerer med klubber som har investert i toppmoderne anlegg, og for å kunne opprettholde vår posisjon i norsk og internasjonal fotball, må vi løfte standarden.
For å drive en god profesjonell fotballklubb med ambisjoner i Norge og internasjonalt, kreves det anlegg som holder høy kvalitet. Dette gjelder selvsagt spilleflater, fysiske- og medisinske fasiliteter, infrastruktur for rehabilitering, tilstrekkelig med garderober, kontorer, møterom, kjøkken, kafeteria, analysevirksomhet, lager/verksted med mer. Dette er verktøyene som gjør at vi kan gå på jobb og levere vårt beste hver eneste dag.
Aker Stadion er mer enn 25 år gammel. Det er per i dag Molde Fotballklubbs eneste utendørsanlegg. Aker Stadion er fortsatt en fantastisk fasilitet, men behovet for opprusting og videreutvikling er sterkt til stede. Det sier seg selv at det kreves god banekapasitet når 65 lag skal trene flere økter ukentlig.
Tilgjengelige arealer for sport, medisinsk, marked, teknisk drift og administrasjon gir ikke lengre optimale arbeidsforhold. Mulighetene for videreutvikling av prestasjonskultur og teambygging internt i klubben og de ulike prestasjonsgruppene svekkes av fasilitetene.
Toppidrettsutøvere relaterer seg primært til sin egen prestasjonsgruppe. A-lag kvinner må derfor få utvikle sin egen hverdag, i egne fasiliteter og med «MFK-kultur» ut fra sine egne forutsetninger. Det har ikke Aker Stadion kapasitet til å håndtere i dag. Slik kan vi ikke ha det om vi skal etterleve planene vi har for satsingen vår på kvinnesiden.
Det krever mye å legge til rette for «å selge drømmen» for unge, talentfulle regionale spillere, slik at de får – og har tro på – muligheten til å nå hele veien. Per i dag er det en tredeling mellom skole, treningsstudioet og treningsbanene. Det er ikke ideelt, grunnet mye logistikk/ mobilitet og manglende fellesarenaer for optimalisering av prestasjonskultur.
Tre egne baner, samt en breddebane
Molde FK har i nyere tid vært en utviklende og skapende klubb med svært gode resultater. Samarbeid med investorer og samarbeidspartnere har gjort at vi har vært en innovativ foregangsklubb. Byggingen og driften av Aker Stadion dannet skole for mange andre klubber i inn- og utland.
Dette har historisk gitt Molde FK et fortrinn på klubbdrift, som dessverre ikke lenger er like gjeldende. Andre klubber har investert i anlegg, og stadig flere satser og passerer oss på kvalitet. En kraftig økning av aktiviteten i egen klubb og strengere krav til fasiliteter året rundt, har skapt et kritisk behov for å gjøre et løft på anleggssiden.
Flere toppklubber i Norge har pågående anleggsprosjekt og investerer for fremtiden. Konkurransen er dermed tiltagende.
Vårt estimerte behov for kapasitet til et nytt og fremtidsrettet treningsanlegg er fire fullskalabaner, hvorav én er breddebane. Tre baner skal disponeres eksklusivt av MFK, mens breddebanen som i dag vil disponeres av Molde kommune til breddefotball i vid forstand. I tillegg er behovet et klubbhus og bygg som rommer alt av fasiliteter som følger med det å være en internasjonal toppklubb – til fordel for både topp og bredde. Dette vil også være en klar oppgradering fra dagens kunstgressanlegg på området, som står uten garderobe- og toalettfasiliteter. Det nye garderobeanlegget for breddeidretten vil inneholde spiller- og dommergarderober, toaletter og publikumsfasiliteter.
To av banene er tenkt å være naturgressbaner, mens to baner er tenkt å være kunstgressbaner. En gressbane tåler begrenset med bruk dersom banen skal holde høyt nivå. Flere gressbaner må derfor til for å kunne avlaste bruken av hver enkelt bane. En bane bør eksempelvis hviles noen dager for prepp og vedlikehold etter hard belastning som kamp eller lengre treninger med høy intensitet innebærer.
Det er også viktig å nevne at en internasjonalt godkjent fotballbane med nåtidens regelverk skal ha en spilleflate på 68x105 meter, pluss en sikkerhetssoner på fem meter bak målene og fire meter på langsidene. Dette utgjør 8,7 mål i størrelse av selve bane-enheten, inkludert sikkerhetssoner.
Et slikt nytt hovedanlegg for Molde Fotballklubb vil også gjøre den samlende banekapasiteten i regionen vesentlig større, som igjen vil komme øvrige klubber i området til gode.
Miljø og lokale hensyn
Det er en kjent sak at eksisterende løsning med kunstgress og granulat kun er tillatt å bruke noen få år til. Nye EU-regulativ vil forby granulat-underlag innen 2030. Til tross for at det pågår mye arbeid nasjonalt og internasjonalt for å finne gode løsninger for fremtiden, er dette et viktig aspekt vi må ha med oss inn i planleggingen av et fremtidsrettet anlegg. Vi må finne bærekraftige alternativ som sikrer helårsdrift for både topp og bredde.
Fotballen har som nevnt gått fra å være en idrett på vår, sommer og høst, til å bli en helårsidrett. Norges utfordrende klima krever robuste anlegg som tåler høy belastning året rundt.
Aker Stadion har i dag kunstgress (naturgress fra 1998 til 2013 og kunstgress siden 2014). På en kunstgressbane mangedobles aktiviteten sammenlignet med naturgress. Aker Stadion hadde eksempelvis 126 brukstimer i 2013 og i overkant av 1.400 brukstimer i 2024.
Kunstgresset slik vi kjenner det i dag er uansett truet – og det er høyst usikkert hva fremtiden bringer. Dette er én av årsakene til at vi planlegger flere naturgressbaner.
Et annet viktig aspekt med de to gressbanene, er at de ikke vil ha behov for flomlys. Bruken av banene må begrenses, og dermed legges det opp til å kun benytte de på dagtid i mørketiden. De plasseres derfor lengst vest i det aktuelle området, og vil bidra til mindre sjenanse for nærliggende bebyggelse. De to kunstgressbanene vil plasseres i området der det allerede ligger en kunstgressbane i dag.
En del av prosjektet innebærer å snu dagens kunstgressbane. Dette gjøres blant annet for å redusere omfanget av inngripen i Retiroskogen. Å snu kunstgressbanen er tenkt å være siste tiltak i utbyggingsprosjektet, slik at vi også får utnyttet etablert varmeanlegg og kunstgress lengst mulig i banens levetid.
Rehabiliteringen av eksisterende kunstgressbane, som stod ferdig i 2022, inkluderte en oppgradering av varmeanlegget fra sjøvannsinntaket, nye varmepumper, automatikk, styringssystemer og blant annet nytt belysningssystem. Alle disse investeringene vil kunne gjenbrukes når banen skal snus.
Sammenlignet med en tidlig skisse av prosjektet, som er publisert og kjent for allmenheten, er bygget/sportssenteret flyttet fra å være en del av spilleflaten til å være plassert på siden av banene. Dette reduserer behovet for inngripen i Retiroskogen med 50 meter.
Anlegget som er planlagt vil gå 12-17 meter lenger inn i Retiroskogen enn Planor sitt boligprosjekt som var ute på høring.
Molde FKs betydning for hele Romsdalsregionen
Molde Fotballklubb er en betydelig samfunns- og næringsaktør i Romsdalsregionen. Klubben har ved inngangen til 2025 rundt 120 ansatte, og bidrar direkte og indirekte til å skape 180-190 arbeidsplasser i Romsdalsregionen.
Ifølge en rapport utarbeidet av Høyskolen i Molde i desember 2024, hadde Molde Fotballklubb driftsinntekter i femårsperioden 2019-2023 på 1,4 milliarder kroner.
Et korrigert regionregnskap viser at Molde FK har bidratt til en netto kapitaltilførsel til Romsdalsregionen på 845,2 millioner kroner i perioden. Klubbens virksomhet har i perioden direkte bidratt med skatteinntekter på 54,7 millioner kroner til Molde kommune, 10,9 millioner kroner til Møre og Romsdal Fylkeskommune og 193,4 millioner kroner til sentrale myndigheter.
Bakgrunnen for at Molde Fotballklubb har kunnet skape disse resultatene og utviklet seg til å være en sentral og betydelig samfunnsaktør er klubbens suksess på fotballbanen, først og fremst for A-lag Herrer.
- Molde FK har spilt på øverste nivå i Norge i 45 av de 50 sesongene siden debuten i 1974
- Siden 1974 har klubben totalt sett vært nest beste klubb i Norge
- Den siste 10-årsperioden topper Molde adelskalenderen i Norge
- Molde FK har vunnet Eliteserien fem ganger og tatt seks cupgull
- Prestasjonene gjør at klubben spiller jevnlig i ulike Europaturneringer
Molde Fotballklubb har med sine resultater skapt glede, optimisme og grobunn for store drømmer blant de unge i regionene. Mange av disse har også gått hele veien og opplevd store øyeblikk i Molde-drakten. Slik ønsker vi også at det skal være i fremtiden.
Skal vi lykkes med dette, må vi følge med i tiden og utviklingen. Vi må fortsette å være en utviklende og skapende klubb for hele regionen. Skal vi fortsette å produsere morgensdagens fotballstjerner, trenger vi et miljø som fremmer prestasjon, utvikling og profesjonalitet.